Szárazjég az eredeti Szárazjég futártól

Minden, amit a szárazjégről tudni kell

Szárazjég vásárlás

A szárazjég a szén-dioxid szilárd halmazállapotú formája, mely különleges tulajdonságainak köszönhetően számtalan felhasználási területtel bír. Szárazjeget vásárolhatnak cégek, akár nagy tételben, ipari mértékű felhasználáshoz. Ugyanakkor kis mennyiségű szárazjég vásárlására is van nálunk lehetőség azok számára, akik üzletként vagy magánemberként szeretnék feldobni a bulit, vagy elkápráztatni a barátokat, családot, esetleg kisebb csomagokat küldenének megbízható hűtéssel. A minimális rendelési egység 10 kg. A szárazjég vásárlása nem korlátozott, bárki hozzájuthat, de be kell tartani a biztonsági óvintézkedéseket. Ezekről a későbbiekben még lesz szó.

Szárazjég forgalmazás

Családi vállalkozásunk mintegy egy évtizede foglalkozik szárazjég forgalmazással. 2014-ben egyéni vállalkozásként indult az üzlet, de a szárazjég iránti egyre növekvő igény miatt 2018-tól cégként foglalkozunk a szárazjég forgalmazásával, és szállításával.

Szárazjég eladás

A szárazjég eladása nálunk nem csupán egy üzleti tevékenység, nem személytelen adok-veszek. Ez nálunk hivatás, életforma. A mindig kifogástalan minőség, és a piacvezető ár mellett ez azt is magában hordozza, hogy nálunk az egy adagot (10 kg) vásárló Ügyfél ugyanolyan szívélyes és barátságos kiszolgálást kap, mint a hetente több tonnát rendelő Partnerek. Az eladó szárazjég mindig aznapi gyártású, friss és gondosan csomagolt.

Szárazjég előállítása

Az, hogy ma képesek vagyunk szárazjeget előállítani, Adrien-Jean-Pierre Thilorier francia feltalálónak köszönhető. 1835-ben azzal a céllal kezdett el kísérletezni a folyékonnyá tett CO2 pelyhesítésével, hogy Whishyjét felvizezés nélkül tudja hidegen tartani. Bár a technológia sokat fejlődött, a szárazjég előállításának elve ma is ugyanaz. A cseppfolyós szén-dioxid hirtelen térfogatnövekedésekor alakul ki az úgynevezett szárazjég-hó. Ezt összepréselve különböző méretű pelletté vagy tömbbé szárazjeget kapunk.

Szárazjég ára

IA száraz jég ára független attól, hogy 3mm-es pelletet, 16mm-es pelletet, vagy szárazjég blokkot vásárol. Oldalunkon a szárazjég árak bruttóban, kilógrammra vonatkoztatva vannak megadva. Ugyanolyan magas minőségben szolgáljuk ki egyszeri, kis tételben vásárló ügyfeleinket is, mint a rendszeres, nagy tételes partnereket. A szárazjég ára a szállítási költséget nem foglalja magába. A szárazjég futár szállítási díja Budapesten belül bruttó 3 200Ft (2 520Ft + Áfa)/alkalom. A vidéki szárazjég szállítás díjairól érdeklődjön elérhetőségeinken.

Az általunk kínált szárazjég típusai

Szárazjég rendelés

Amennyiben szeretne szárazjeget rendelni, vagy kérdése van, vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeinken:
Telefonos ügyfélszolgálat:

+36-30-508-2242

Hétfő - csütörtök: 08.00 - 16.00

Péntek: 08:00 - 15:00

Email: rendeles@kekmedve.hu

Keressen minket bizalommal! Legyen szó akár kis vagy nagy mennyiségről, egyszeri vagy rendszeres vásárlásról, megtaláljuk a legjobb megoldást az Ön számára. Amennyiben megszületett a döntés, szárazjég rendelését munkanapokon legkésőbb 12 óráig, írásban adhatja le.

Szárazjég hol kapható?

Az interneten keringő félreértések ellenére nem vásárolható szárazjég benzinkút hűtőjéből.

Szárazjeget kizárólag a gyártótól vásárolhat nagy tételben, vagy kis-és nagy tételben olyan cégtől, mint a miénk, melynek a szárazjég forgalmazás és kiszállítás a fő profilja. A Szárazjég futár ellátja önt magánemberként és cégként is, kis-és nagytételben egyaránt.

Ki vásárolhat szaraz jeget?

Száraz jeget bárki vásárolhat, de biztonsági szempontból van néhány feltétele a szaraz jeg használatának. Többek között, hogy gyerekek, és mozgásukban korlátozott személyek csak felügyelet mellett használhatják. Továbbá mivel a keletkező szén-dioxid 50%-al nehezebb, mint a levegő, felhalmozódhat zárt térben, vagy mélyen fekvő munkaterületen. Csak jól szellőző helyiségben használjunk szárazjeget, és ha nagyobb mennyiséggel dolgozunk, javasolt CO2 érzékelőt felszerelni, így elkerülhetjük a baleseteket.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a -78,5°C-os hőmérséklet nem játék. Komoly úgynevezett hideg égési sérüléseket tud okozni. Ez a megfelelő védőkesztyű használata, és Gyermekek esetén a gondos felügyelet megakadályozza a szárazjég által okozott sérüléseket.

Szárazjég tárolása

A szárazjeg tárolása erre a célra kifejlesztett speciális, hőszigetelt konténerekben, hőszigetelt ládákban, vagy hungarocell dobozokban történik. Ezekben a konténerekben nagy tételben tárolva napi 3-10% veszteség mellett a szárazjég akár egy hét múlva is használható állapotban marad. A hungarocell tárolókban napi átlag 20% veszteséggel lehet számolni, a tárolás ideje így pár nap. Mivel a szárazjég közvetlenül gázzá alakul át, azaz szublimál, soha se szabad csomagoláskor légmentesen lezárni. A szárazjég szállítása olyan járművel történjen, amelynek rakodótere le van választva a vezető fülkéről.

Szárazjég felhasználása

A szárazjég -78,5°C-on szilárd állapotából közvetlenül elszublimál, azaz gázzá alakul. Mivel eközben nem olvad meg, és vizet sem tartalmaz, így nem keletkezik olvadék, ami remek hűtőközeggé teszi olyan területeken, ahol elektromos áram alkalmazása nélkül van szükség rövidebb távú, stabil hűtésre. 

Hűtés szárazjéggel

Gyakori probléma, hogy bizonyos élelmiszerek esetében nem engedhető meg a hűtési lánc megszakadása. Ez különösképp a fokozottan romlandó élelmiszerek (pl. húsok, tejtermékek), illetve az eredendően fagyasztott élelmiszerek esetén fontos. A hűtőkocsik áruszállítás közben sokszor nem tudják biztosítani a rakodások időtartama alatt az elvárt minimum hőmérsékletet. Ez szárazjég használatával teljes mértékben orvosolható. Hűtenek száraz jéggel emellett légi, vasúti, és tartálykocsis szállítás során is.

A fagyasztott áruk postai csomagszállítása szinte elképzelhetetlen száraz jég nélkül. Amellett, hogy háromszor hatékonyabban hűt a víz-jégnél, sokkal tovább fejti ki hűtő hatását. Nem áztatja el az árut, nem olvad folyékony formára, és rendkívül gyors hűtést tesz lehetővé. A széndioxid élelmiszerbiztonság szempontjából sem kifogásolható. Az előírásoknak megfelelően bármilyen élelmiszerrel érintkezhet.

Zöldségek, gyümölcsök, és húsok gyorsfagyasztására is előszeretettel alkalmazzák a szárazjeget úgy ipari, mint háztáji felhasználásban. Itt a cél az alapanyag minél rövidebb időn belül történő lehűtése.

Olyan rendezvényeken is használható a száraz jég ételek és italok hűtésére, ahol esetleg a hűtők használata nem megoldott, vagy a gyors árufogyás miatt az italok gyors lehűtésére van szükség.

Mindezek mellett olyan speciális szállítási alkalmazásai is vannak a szárazjégnek, mint a szervszállítás, vérszállítás, vakcina- és gyógyszerszállítás.

Szárazjég a borászatban

A technológia fejlődésével napjainkban egyre többet használnak szárazjeget a borászatban. Több területen is támogatja a száraz jég a borászok tevékenységét. Egyrészt kiválóan alkalmazható a meleg időben a leszüretelt szőlő hűtésére, illetve a feldolgozás bármely fázisában adagolhatjuk hűtés céljából. Emellett inertizálásra is használják. Ennek célja, hogy a folyamatos gázképződéssel kiszorítsa a levegőt, és folyamatosan fenntartsa a gáz védőréteget az anyag felszínén. Ezzel megakadályozza az oxidáció okozta minőségromlást, és a nem kívánatos biológiai folyamatokat.

Szárazjeges tisztítás

A szárazjég tisztítás céljára történő felhasználása az iparban már régóta ismeretes. Számos olyan előnye van a szárazjeges tisztításnak, amely bizonyos területeken nélkülözhetetlenné teszi. Ennek megértéséhez először vegyük sorra, mi is történik a szárazjeges tisztítógép használatakor. Gyakorlatilag a géppel nagy sebességgel, apró szemű szárazjég pelletet szórunk a felületre. A tisztítás nem kizárólag mechanikai, mint a szemcseszórási technikáknál, és egyáltalán nem károsítja a tisztítandó felületet, mint például a homokszórás.

A szárazjeges tisztítás mechanizmusa 4 tényezőkből tevődik össze:

- A -78,5°C-os szárazjeget nagynyomású levegő segítségével a tisztítandó felületre szórjuk. Ennek hatására a szennyeződések megkeményednek, rideggé válnak. Rugalmasságuk, és a tapadási képességük drasztikusan lecsökken. Ez a lépés a felület elridegítése.

- A hirtelen hőmérséklet különbség hatására a tisztítandó felület és a szennyeződés eltérő mértékben zsugorodik össze, és ez a határfelületen feszültséget okoz. A hősokkal fellazítjuk az eltávolítandó szennyeződés réteget.

- Mivel a szárazjég nagy sebességgel ütközik a felületre, a korábban fellazult szennyezősést mozgási energiájával távolítja el.

- Az utolsó lépés az úgynevezett robbanó szublimáció. Ahogy korábban már említettük, a szárazjég szilárd halmazállapotból, olvadás nélkül egyből gázneművé szublimál el. Amikor a hideg szárazjég szemcsék a felülettel érintkeznek, azonnal gázzá alakulnak. Eközben jelentős térfogat növekedésen mennek keresztül, ami a szén-dioxid egyfajta mikrorobbanása. Ez a kis robbanás ellöki a már fellazított szennyeződést, és a levegővel együtt lesöpri azt a tisztítandó felületről.

Szárazjeges tisztítógép előnyei

Vegyszermentes: ahogy az a fenti folyamatból is látszik, a szárazjeges tisztításkor nem használunk semmilyen oldószert vagy vegyszert. Ezáltal nem csak hogy sokkal környezetkímélőbb, de később nem kell foglalkoznunk ezen vegyszerek eltávolításával vagy eltakarításával.

Hulladékmentes: mivel a szárazjég maradéktalanul gázzá alakul, így nincs hulladék. Csupán a felületről leszóródó szennyeződést kell feltakarítanunk, ami rideg állapotában még egyszerűbb.

Nincs szükség szerelésre: mivel a szárazjég szemcsék a legkisebb résekbe is behatolnak, így bármilyen bonyolult szerkezetet tisztítunk, nincs szükség a szétszerelésre. Ez rengeteg időt spórol meg, nem beszélve arról, hogy a szereléshez szükséges szakértelemre sem lesz szükség.

Kíméletes a felületekkel: Bár ránézésre ez a folyamat nagyon hasonlít a homokszóráshoz, de azzal ellentétben egyáltalán nem károsítja a felületeket. Még a legérzékenyebb felületek is nyugodtan tisztíthatók szárazjeges tisztítással.

Hol használnak szárazjeges tisztítási technikákat?

Az ipar összes olyan területén használják, ahol a gépek nem érintkezhetnek homokkal, vízzel és vegyszerekkel. Továbbá ott, ahol a szétszerelés és összeszerelés ideje jelentősen lassítaná a gyártási folyamatot. Acélipar, fémipar, nyomdák, fa- és elektroipar, műanyag és csomagolóipar, autóipar, élelmiszer- és gyógyszeripar, papíripar és még sorolhatnánk. Mindezen területek előszeretettel alkalmazzák, hisz nincs az a szilikon, gumi, festék vagy gépzsír, amit ne lehetne eltávolítani nyomtalanul a szárazjeges tisztítással. Ez a módszer akár a felére csökkenti a tisztítási folyamatot, ami főleg akkor fontos, ha egy egész gyártósor áll ezalatt. A szárazjeges motortér tisztítás, és a szárazjeges alváz tisztítás napjainkban egyre elterjedtebb. Nem csak a nagy műhelyekben, hanem a kisebb garázsokban is. Ennek oka, hogy a szárazjeges tisztítógép ára sokak számára megfizethető. Kiváló befektetés, hisz a munkatempó sokszorosára nő, ez pedig több elvégezhető munkát jelent.

Füstgép szárazjéggel

A násznép ülve várja a párt. Egyszer csak sötétség borítja el a nézőteret, a színpadról pedig misztikus köd száll alá, és a romantikus zenére elkezdi nyitótáncát az ifjú pár. Egy jó esküvő, színpadi produkció, koncert, vagy rendezvény ma már elképzelhetetlen a misztikus látványelemek nélkül. Erre kiváló lehetőséget nyújtanak azok a füstgépek, amelyek a szárazjégből állítják elő azt a bizonyos misztikus ködöt.

A füstgépek annak ellenére, hogy a szárazjégből keletkező széndioxidot fújják ki, teljesen biztonságosak. A szárazjeges füst szagtalan, bátran használható beltéren, hisz nem hagy nyomot a bútorokon, szöveteken. Továbbá a füstjelző sem fog riasztani a szárazjeges füstgép használatakor.

Füstgép bérlés

A Szárazjégfutár Kft-nél van lehetősége szárazjeges füstgép bérelésére. Ha szeretné emlékezetessé tenni esküvőjét, vagy bármilyen rendezvényét, béreljen füstgépet nálunk. Egy 20-50nm-es területet néhány perc alatt beterít a gép padlón maradó szárazjég füsttel. A géppel együtt szakértő személyzetet is biztosítunk. Így a füstgép kölcsönzés közben nem lesz gondja a részletekre. A szolgáltatás feltételeiről, és árajánlatért keressen minket elérhetőségeinken!